Theatercollege Wim Anker

Theatercollege Wim Anker: “Vechten, strijden, knokken, knallen"


Met dit Theatercollege bieden wij u, in samenwerking met Adriaanse

& Van der Weel Advocaten, een kijkje in de keuken van één van Nederlands bekendste strafpleiters. Het wordt een bijzondere, persoonlijke ontmoeting met de Friese strafpleiter Wim Anker. Samen met zijn broer Hans Anker is hij bekend van vele geruchtmakende zaken. Zo was hij advocaat van zedendelinquent Robert M. en verdedigde hij Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn. Maar zoals de gebroe-ders Anker zelf zeggen: “wij staan niet de onderwereld bij, maar een doorsnee van de samenleving. Zie je alleen een dader, dan zeg je al gauw: opsluiten, sleutel in de gracht en wegwezen. Na twee, drie ontmoetingen zie ik niet meer de feiten, niet de beelden, maar een mens.” Cliënten weigeren op grond van wat ze gedaan hebben, doen de gebroeders Anker niet. In de rechtszaal vecht Wim Anker voor zijn cliënten. In het theater knokt hij op zijn eigen, unieke en innemende manier tegen de vooroordelen over de strafrechtadvocatuur.


Wat kunt u verwachten van het theatercollege?

Tijdens het eerste uur van het Theatercollege legt Wim Anker vijf ijzeren principes uit die zijn kantoor hanteert. Hij doet dit aan de hand van filmfragmenten en persoonlijke verhalen. Na de pauze spreekt hij over de zaak Ferdi E. en zijn bijzondere contacten met de weduwe Hank Heijn. Er is voldoende ruimte voor vragen en discussie, bijvoorbeeld over de levenslange gevangenisstraf, de tbs-maatregel of de uitbreiding van het spreekrecht voor slachtoffers en nabestaanden.


Meest gewaardeerde advocaat van Nederland

Wim Anker was zelf verbaasd dat hij met een serieus verhaal over het strafrecht volle zalen trekt. Wij zijn minder verbaasd. Hij heeft namelijk inhoudelijk iets te vertellen, stemt zijn woorden goed af op een breed publiek en zijn manier van vertellen zet aan tot luisteren. Hij won in 2012 de ‘Duidelijke Taalprijs’ van het Taalcentrum van de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 2015 werd hij verkozen tot ‘meest gewaardeerde advocaat van Nederland’. Het Friesch Dagblad schreef over zijn optreden in Leeuwarden (850 bezoekers!): “Je zou bijna een misdaad plegen om met hem samen te mogen werken, zo innemend en oprecht eerlijk vertelt hij.”


Café de Vriendschap

Speciaal aan dit optreden is de informele sfeer bij ‘Café De Vriendschap’. Samen met “broeder” Hans was hij eerder te gast bij ‘Verberkmoes’. De selectie van deze locatie ging toen als volgt. Wim belde: ”Ik ben in de buurt (lees: Den Haag!), kan ik langskomen?” Het belooft een prachtig avondvullend programma te worden waarin hij vertelt over zijn wandeling als strafpleiter op een evenwichtsbalk. Het wordt soms emotioneel, soms indringend, maar ook luchtig en met een kwinkslag. Deze bijeenkomst, waarbij u Wim Anker persoonlijk kunt ontmoeten, is ook zeker een aanrader voor niet-juristen.


Praktische informatie

Het Theatercollege vindt plaats op 22 juni aanstaande in Café De Vriendschap en begint om 20:00 uur. Kaarten kosten € 25,- per stuk. Een rondje koffie/thee of fris met bolus bij aanvang en hapjes later op de avond zijn bij de prijs inbegrepen.  Voor vragen kunt u contact opnemen met

Elise van Acker op nummer: 0114-700204/ 06-14348934.